Waar op te letten bij het aanschaffen van een HTPC

Door InfoTracer op woensdag 27 mei 2009 21:25 - Reacties (25)
Categorie: HTPC, Views: 7.876

Deze blog schrijf ik om voor mijzelf bij te houden waar ik op moeten letten bij de aanschaf van een HTPC en zal deze blog dan ook af en toe updaten als ik meer te weten ben gekomen. Maar als ik het voor mijzelf doe kan ik het net zo goed ook met andere mensen delen. Dus vandaag deze blog.

Mijn HTPC moet gaan dienen om makkelijk films te kunnen afspelen op een flatscreen tv (welke ook nog aangeschaft moet worden). Maar hij moet ook gaan dienen voor het backuppen van mijn belangrijke bestanden (gebeurt nu eens per week op een usb hd).
Voor de rest moet ie ook energiezuinig en stil zijn.

Dingen waar op moeten worden gelet bij de aanschaf:
  • Hoogte Koeler ( of hij in de kast past, htpc kasten zijn vaak niet al te groot)
  • Geluidsniveau fans
  • Geluidsniveau voeding
  • Energiezuinigheid voeding
  • HTPC aanzetten via afstandbediening
  • Geluid afspelen via HDMI
  • 1080p afspelen via cpu(hardware decoding via een gpu is niet voor elk 1080p formaat beschikbaar)
  • Uitzendinggemist kijken
  • Afspelen blueray dvd/cd (hoe je dat tegenwoordig ook mag noemen)
  • spdif optical out
Het meeste ben ik te weten gekomen via het topic http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1351892 en de vorige delen.

Volgende: Nvidia ION mITX HTPC 06-'09 Nvidia ION mITX HTPC

Reacties


Door Tweakers user AndriesLouw, woensdag 27 mei 2009 21:57

Houd ook rekening met uitbreidingen, niets vervelender dan een schijf willen bijplaatsen, en erachter komen dat je daarvoor toch echt een andere behuizing nodig hebt.

Door Tweakers user Thijs_O, woensdag 27 mei 2009 22:30

Geen idee in hoeverre daar je prioriteiten liggen, maar ook: een esthetisch verantwoord model. ;)

Je moet er vaak tegenaan kijken en hij komt ook nog eens in een centrale kamer dus ontwerp mag best mooi zijn. Daar zit ook een redelijke overlap in met iets anders: afstandsbediening. Veel HTPC-kasten hebben een eigen afstandsbediening maar deze werkt vaak niet erg denderend en/of ligt niet lekker in de hand.

Hier beneden staat een Antec Fusion Remote; prachtige kast maar de afstandsbediening vond ik niks. Die ontvanger reageerde ook wat minder, en je had er ongelofelijk rommelige software voor nodig. En dŠt wil je niet op een HTPC. ;)

Heb toen voor ~20E een standaard Microsoft remote gekocht met USB-ontvanger. Betere ontvangst en dat ding ligt vooral lekker in de hand. Bovendien geen extra software nodig (voor Mediacenter en Mediaportal) dus dat scheelt ook mooi. :)

En mijn laatste advies: Software. De grote vraag qua HTPC-software is vandaag de dag denk ik: Microsoft's Mediacenter of het opensource Mediaportal? Denk erom dat je voor het afspelen van zwaar HD materiaal wel een PC moet hebben die hardwarematig kan decoden - anders wordt het al snel te zwaar. Denk ook na over een OS: Vooral als je voor Mediacenter gaat zou ik wachten tot Windows 7 - die heeft een vťťl betere Mediacenter-applicatie met meer nuttige functionaliteit. Ook voor Mediaportal zou ik W7 gebruiken (want: XP stukken onhandiger met HDMI/SPDIF e.d. en Vista is sloom) maar daarbij is de noodzaak minder groot.

Succes :)

Door Tweakers user kipusoep, donderdag 28 mei 2009 00:28

@Thijs_O

Wat is er nodig om goed 1080p af te spelen qua hardware?
Ik hoorde dat je of een onwijs sterke CPU moet hebben die de film rendered, of een goede videokaart. Weet jij daar meer van?
Zo ja, ook graag wat voorbeelden van CPU's & GPU's die makkelijk 1080p af kunnen spelen :)

En verder ben ik wel benieuwd naar wat goede kastjes (mooi design & praktisch).

[Reactie gewijzigd op donderdag 28 mei 2009 00:29]


Door Tweakers user Vectrox, donderdag 28 mei 2009 00:53

Geluid afspelen via HDMI
HDMI heeft toch standaard geluid?

Door Tweakers user Pinkys Brain, donderdag 28 mei 2009 04:19

Je kan hem ook gewoon ergens neer zetten waar je er niet tegenaan hoeft te kijken. Lange HDMI kabels zijn redelijk goedkoop tegenwoordig, zelfs een repeater is niet echt duur, en een USB ontvanger voor de afstandbediening is ook zo op een verlengkabeltje geknoopt.

Hoef je ook niet zo'n klein kastje te gebruiken waar de beste stille koelers nog geneens in passen en waar je ook niet echt veel mogelijkheden hebt om veel harde schijven in te zetten (kan natuurlijk wel weer een apart fileserver opzetten, maar dat is weer extra kosten).

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 28 mei 2009 05:49

Voor men eigen htpc heb ik gewoon een kast van een 286 hergebruikt. Nieuw laagje verf erop en het ding ziet er prachtig uit (enkel het moederbord kan ik niet vastzetten, en kabels zoals HDMI moeten ook in de kast komen).

AndriesLouw, bij mij steekt er zelfs geen enkele HDD in de behuizing. Windows word gewoon over het netwerk gestart. Loopt zelfs vlot op men voorlopig nog 100mbit netwerk.

Enkel de CPU, die moet een upgrade krijgen, zal gebeuren als de energiezuinige phenom II er is.

Door Tweakers user Stouten, donderdag 28 mei 2009 08:54

De 8600GT kan al full hd afspelen, wegens zijn techniek aan boord. Zorgde er op mijn mac voor dat zowel onder windows als mac os x de load van de cpu rond de 10 procent bleef hangen.

Btw, let ook op je budget O-)

[Reactie gewijzigd op donderdag 28 mei 2009 09:08]


Door Tweakers user DRaakje, donderdag 28 mei 2009 09:05

Mijn advies is altijd, zet dat ding gewoon in een andere kamer, boor een gat door de muur voor de kabels en je hoeft je niet meer druk te maken over geluid enzo.

Bij mij staat dat ding op de wc. En functioneerd als HTPC + Server

Door Tweakers user Stouten, donderdag 28 mei 2009 09:09

@ DRaakje,

Of je doet een klein beetje moeite om je HTPC stil te maken zodat je hem tenminste ook kan bedienen vanaf de bank met je AB.

Door Tweakers user SuperPietje, donderdag 28 mei 2009 09:49

Tijdje terug heb ik ook een mediacenter aangeschaft (zelfbouw), in een low profile kast (aopen h340a). Alles heb ik redelijk stil kunnen krijgen behalve de videokaart. Ik heb geen videokaart kunnen vinden die:

- Silent is
- Hdmi heeft
- Low profile is
- Nvidia purevideo ondersteunt

Nu heb ik een 9400gt erin zitten met een fannetje die niet heel stil is, en na 5 maanden al aan het overlijden is, maar verder wel voldoet. Dit is wel iets om op te letten als je een dergelijke lowprofile kast kiest. Of je moet een mobo kiezen met een geschikte onboard videokaart.

[Reactie gewijzigd op donderdag 28 mei 2009 09:57]


Door Tweakers user vcore791, donderdag 28 mei 2009 11:02

@superpietje,
ik begrijp dat je op zoek bent naar een NV kaart, maar.. misschien is toch een ati 4350 wat voor je, purevideo zit er uiteraard niet in, maar UVD2 wel. Tis iig een optie die met HDMI in low profile variant en passief gekoeld beschikbaar is :) Naar het schijnt weet ie zich prima te houden op 1080P "belasting". Ik heb zelf niet de restricties waar jij mee zit dus ik kan 't jammer genoeg niet bevestigen.

voorbeeldje: http://www.sapphiretech.c...oduct/?psn=000101&pid=207

Edit: Je zou overigens ook een aftermarket passieve VGA heatsink kunnen overwegen, probleem is dat de meeste daarvan ook niet in low profile formaat beschikbaar zijn :S

[Reactie gewijzigd op donderdag 28 mei 2009 11:06]


Door Tweakers user vcore791, donderdag 28 mei 2009 11:25

Als "nuttige" aanvulling voor de poster misschien:

Hou ook rekening met het geluidsniveau van je hdd, er zijn er nogal wat die een overschot aan herrie maken, wat.. ondanks dat het relatief weinig is redelijk storend kan zijn als je HTPC dichtbij staat, een SSD is dan een uitkomst, zij het relatief duur. Een andere veelgekozen oplossing is het gebruik van een 2,5" notebook drive, die zijn heerlijk stil, om het echt bont te maken kun je 'm nog ophangen in zoiets:

http://www.noisemagic.de/bilder/artikel/big/3080_03.jpg

Tis natuurlijk wel zo dat dat voornamelijk opgaat als je tegelijkertijd een NAS/fileserver etc. gebruikt voor de opslag van je beeldmateriaal, als er een paar TB aan disks in moeten, tsja ;) dan is wat herrie onvermijdelijk.

Als we dan toch bezig zijn, mocht je optische media gebruiken dan is het qua geluidsniveau vaak nog een aanrader om de snelheid van je dvd/blu-ray speler softwarematig naar beneden te schroeven. Zo'n huilende dvd-speler door je film is.. best irritant!
er zijn meerdere applicaties die zo vriendelijk zijn om dat te regelen, nero drivespeed is er 1 van (ondertussen bejaard)

Tot zover het sputteren van al dan niet zinvolle info ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 28 mei 2009 11:40]


Door Tweakers user DRaakje, donderdag 28 mei 2009 12:00

@Stouten

Beetje moeite, LOL. Ik kan je uit ervaring zeggen hoe stil iets ook is, tijdens een film met stille scenes hoor je het altijd. En juist op die momenten stoort het dan ook het meest. Maar als je dan toch in je kamer wilt houden dan zou ik wel voor SSD HD gaan, want juist die dingen zijn het moeilijkste stil te krijgen. Uiteindelijk na een hoop geld te hebben uitgegeven aan still componenten (fans, rubbertjes, voeding veranderd etc.) De boel verplaatst en er nooit 1 seconde spijt over gehad. Uiteindelijk kost dit het minst kwa tijd, geld, moeite. En daarintegen levert de stilste HTPC op die je maar kan wensen.

En die afstandbediening is niet nodig, gewoon een draadloze muis met bluetooth. En als je dat niet wilt, er zit al een gat in de muur, dus waarom niet de IR receiver er ook door halen?

Door Tweakers user guanche, donderdag 28 mei 2009 12:32

Misschien wel een wat duurdere oplossing, maar als je nu een nas aanschaft met unpn/dlna ondersteuning en een losse mediaplayer welke het spul naar je tv streamt?

Dan heb je een compleet stil systeem (je nas zet je gewoon bij de pc of in de meterkast, en de mediaplayer bevat geen hdd en alleen passief gekoelde componenten) en een perfecte Backup server met uitbreidings mogelijkheden.

Door Tweakers user Stouten, donderdag 28 mei 2009 12:56

@ DRaakje

Ik snap je punt wel hoor, ik zou het uiteindelijk zelf ook doen mocht ik er veel hinder aan ondervinden.

Ik heb mijn htpc verkocht een tijd terug. En die hoorde je dus totaal niet! Dat was een embedded moederbord met een intel pentium m en 2 gb geheugen. 160 gb hdd 2,5 inch welke met rubbers vast zat. De hele setup was passief gekoeld door de behuizing en het zag er ook nog is ubergaaf uit.

Jammer genoeg was de power niet meer toereikend genoeg voor het echte HD materiaal, dus die is niet meer.

Door Tweakers user Plakjekaas, donderdag 28 mei 2009 14:59

Leuk, ben zelf ook een HTPC aan het maken voor films (DVD en DiVX) en roms te kunnen spelen. Later is een tv kaart erin om eventueel films van tv op hardeschijf te zetten (kan dat?)

Heb deze kast gekocht: Codegen 201CA http://www.gistron.nl/info/31474/info.html
Mooi kastje, zit ook een 400 watt voeding bij. Die ga ik wel veranderen als ik er een videokaart met HDMI in zet. Wil dan eigenlijk ook race spellen en platform spellen op de tv spelen. Soort zelfgemaakte XBOX :)

Door Tweakers user Metro2002, donderdag 28 mei 2009 17:00

Waar ik specifiek op heb gelet is hoe stil het systeem is (onboard VGA met dvi ondersteuning bv), laag stroomverbruik (ik gebruik een AMD X2 4650 met een max vermogen van 65W) en het moest een mooie behuizing hebben (antec fusion HTPC behuizing met afstandsbediening). Verder is het qua specs niet heel spannend en zal eea voornamelijk afhangen wat je ermee gaat doen (tv opnemen of niet, HD materiaal of niet etc)

Door Tweakers user Pinkys Brain, donderdag 28 mei 2009 19:30

Stouten, zoals ik eerder zei HDMI en USB kabels zijn triviaal te verlengen. HDMI kabels to 10 meter zijn goedkoop (en een repeater kost 30 euro) USB is ook simpel te verlengen met hubs of een USB over CAT5 convertertje (ook 30 euro). Je kan je PC vanaf de bank bedienen en hem 30 meter verder op zetten als je wilt ... het voordeel hiervan is dat je geen extra file server nodig hebt EN de computer krachtig genoeg kan zijn voor gamen.

Over harde schijven, Spinpoints met redelijke ophanging (P182) komen niet boven de 600 RPM fans in mijn systeem uit ... laptop harde schijven in een speciale behuizing zijn overkill in een systeem met actieve koeling.

Door Tweakers user kipusoep, donderdag 28 mei 2009 19:37

Oh man, ik zat net alvast een beetje te kijken naar componenten voor een HTPC die ik nog wil hebben en nu zag ik die Xonar HDAV1.3 Slim...
Damm die moet ik hebben :D 7.1, Dolby True HD en DTS Master!!! Ik heb net een Harman / Kardon receiver die dat allemaal ondersteund. MOET ECHT HEBBEN! :9~ :9~ :9~

Door Tweakers user Rukapul, donderdag 28 mei 2009 19:37

Mijn HTPC (/server) staat in de gangkast/meterkast met de video, audio en USB (via repeaterkabels) door de kruipruimte naar de woonkamer. Ideaal :)

Imho zijn alle zgn HTPC kasten te beperkt in uitbreidingsmogelijkheden of pas met heel veel moeite echt stil te krijgen (tot het gaat slijten en toch geluid gaat maken).

Door Tweakers user terabyte, donderdag 28 mei 2009 19:40

mijn HTPC staat dag en nacht aan, omdat het ook dienst doet als file server, mailserver, en webserver.
belangrijkste zaak waar ik op heb gelet: idle stroomverbruik.
Deze moet zo laag mogelijk zijn. 99% van de tijd is dat ding idle, dus moet het dan bijna geen stroom gebruiken.
maatregelen:
- antec earthwatts voeding 80 PLUS (=efficiŽnt)
- AMD 4850e processor (=zuinig)
- Gigabyte mobo met zuinige AMD 780G chipset
- zeer stille en zuinige WD GreenPower hardeschijven (2x, in RAID).

Het vervangt tevens een oude Athlon 1000 MHz server, uit de tijd dat computers nog volgestopt werden met fans en veel stroom slurpten en klonken als een straaljager (check maar eens wat 6-8 jaar geleden hot was in Tweaker land en vergelijk dat met nu)

[Reactie gewijzigd op donderdag 28 mei 2009 19:40]


Door Tweakers user vcore791, donderdag 28 mei 2009 21:47

@pinkys brain geen idee wat voor 600Rpm fans jij gebruikt, ik gebruik deze:
http://www.scythe-usa.com/product/acc/002/sflex_detail.html, en dan de FF21D 1 ervan en die moet dienst doen om de cpu koel te houden.

Zelf hoor ik een spinpoint daar duidelijk bovenuit (mijn gehoor vat het op als een compleet ander geluid) In mijn geval vond ik de 2,5" in ophanging geen overkill, maar ik heb de actieve koeling ook zo minimaal mogelijk gehouden en.. hdd geluid irriteert me veel meer dan ventilator geluid.

Neemt niet weg dat het, zeker bij gebruik van wat meer actieve koeling w.s. inderdaad overkill is. Als ik 't nu opnieuw zou moeten doen ging ik trouwens voor SSD en een verder compleet passieve oplossing, helemaal perfect, maar qua case jammer genoeg erg budgetair onverantwoord als het er ook (voor mij) esthetisch verantwoord uit moet zien.

Je oplossing dmv verlengkabels is trouwens wel kinky, tis dat ik erg dol ben op mijn server en naast ruzie met de zaak onder me als ik door het plafond kom zetten duidelijk teveel kabel nodig ga hebben, maar 't idee is erg leuk.

Door Tweakers user Pinkys Brain, donderdag 28 mei 2009 22:27

2 Sflex SFF21E voor horizontaal, bovenkant en GPU, 2 Slipstream M voor verticaal, achterkant en CPU en een Kaze Master fan controller (Slipstreams zijn een stuk goedkoper, en uiteindelijk nog stiller ook ... totdat ze wat versleten zijn, maar op 600 RPM gaat dat nog wel even duren). Ophanging is bijna alles voor HD demping in mijn ervaring, als de kabels een beetje krap zitten en trilling door kunnen geven gaat het al meteen veel meer geluid maken.

De fans zijn voornamelijk hoorbaar doordat ik de originele fanguards van de P182 heb laten zitten, misschien als ik die wegknip dat ik dan de HD ga horen ... maar goed, ik zit op kamers en heb een koelkast hier die meer geluid maakt als ie aanslaat, dus meh.

Door Tweakers user pat_kem, zondag 14 juni 2009 15:25

Kijken of iemand mij kan helpen, ik heb redelijk wat geld geÔnvesteerd in mijn SilverStone HTPC LC 16M.

Echter vind ik mijn kast verre van geluidsarm, ik lees veel over het stiller maken alleen heb nog geen actie ondernomen. Dit omdat ik graag effectief te werk ga en mijn specs. weer anders zijn als hetgeen hier en daar genoemd wordt....

Mijn specs.:
MSI P7N SLI motherboard;
Intel Core2 Duo CPU E8200;
2 x 2Gb. DDRII 800
2 x 400Gb. SATAII HDD
802.11N WLAN
NVIDIA 8800 GTS videokaart

Ik draai er Vista Home Premium 32 bit op. Maar mijn kast is in gewone toestand echt gehorig, iemand goede suggesties die effectief geluid reduceren...?

[Reactie gewijzigd op zondag 14 juni 2009 15:26]


Door Tweakers user Thijno, vrijdag 27 januari 2012 13:48

Heren, en dames uiteraard :)

Momenteel ben ik een HTPC aan het bouwen,

Mijn voornaamste reden is, ik heb onlangs een nieuw 3D televisie gekocht. Daar er momenteel nog geen 3D Players op de markt zijn (niet dat ik weet in elk geval), en mijn pc alweer wat veroudert is, ben ik dus een HTPC aan het bouwen.

Deze pc komt dus onder mijn televisie te staan, en sluit m aan op mn Surround receiver, middels HDMI1.4 (3D) en zal overal voor gebruikt worden als DVD, Video, 3D player, Music etc.

Zijn er nog zaken waar ik aan moet denken?
met name de type Video kaart?

Ik heb het volgende al binnen:
* Een HTPC Kast – Formaat ATX (ivm de in te bouwen
componenten en koeling)
* De Asus Sabertooth 990FX
* AMD FX-8120 CPU, Zambezi

Mijn Receiver waar de HTPC op aangesloten word is de: Denon AVR-1912
Mijn Televisie die ik heb hangen:
Samsung PS51D550 – 3D Plasma

Voor videokaart, zat ik zelf te denken aan een Asus?
En met min. 2gb geheugen.
Ik weet dat dit allemaal vrij zwaar is voor een HTPC, maar op de pc zal ook gegamed worden, en ben ik voorlopig weer even klaar voor de toekomst :)

Ik vraag dit omdat ik wel eens gehoord heb of dat de videokaart / tv elkaar soms niet ondersteunen??? 8)7

Verders zijn tips uiteraard van harte welkom. Waar nog meer om te denken..
Zoals de ene site zegt dat de HDMI het True HD Surround etc. via de HDMI1.4 doorgeeft, en een ander zegt weer dat ik er een geluidskaart in moet zetten met SPDIF aansluiting..

Ik hoop op een spoedige feedback van jullie, zodat ik verder kan bouwen

Bedankt alvast,
Groet Marthijn

Reageren is niet meer mogelijk